Röjning i ek
I botten på sidan hittar du tumregler för hur många stammar som bör vara kvar vid olika höjder på beståndet.
Röjning i ek handlar om att se ut och gynna framtidsstammar
Eken växer fort och är något mindre ljuskrävande i ungdomen än senare. Oavsett hur ekungskogen har uppkommit är det viktigt att den röjs i tid, så att ekarna inte blir skadade eller undertryckta av andra träd. En lagom trängsel förbättrar dock kvaliteten. När ekarnas kronor börjar bli trängda och riskerar att bli missformade är det dags att röja. Räkna med minst två röjningar. Du kan också förbättra stamform och kvalitet genom selektiv stamkvistning av framtidsstammarna och därefter ordinär stamkvistning.
Hitta 200-300 framtidsstammar
Om du gynnar 200-300 ekar per hektar är chansen stor att du får med de 50 - 70 fina ekar per hektar som ska stå kvar vid slutavverkningen. Då står ekarna på ungefär 12-14 meters avstånd. Redan tidigare, vid kanske 80 års ålder kan du få fint ektimmer av de stammar som står mellan dessa. Därför brukar man säga att man vill ha huvudstammar på ungefär 7-8 meters förband. Det motsvarar ungefär 150-200 stammar per hektar, men det är bra att ha några ytterligare i reserv.
I planterade bestånd står ekarna oftast i grupper med cirka 8 meters mellanrum eller i rader. Röj fram minst en framtidsstam i varje grupp och i raderna skall avstånden vara desamma. Framtidsstammarna bör ha en rak stam utan klykor, spröt eller grova grenar. Ekens krona får inte vara för liten eller för trängd.
Amträd får stå kvar så länge de skyddar ekarna
De andra ekarna tas bort när de stör framtidsstammarna. Ofta finns amträd som skall skydda ekarna mot frost och stark solstrålning. Lärk, björk och klibbal är vanliga amträd. När de blir för stora och hindrar ekens kronor att utvecklas skall du ta bort dem. Men blir det för öppet runt ekarna kan det utvecklas vattskott som sänker virkesvärdet.
Några amträd kan få vara kvar till första gallringen när de ger gagnvirke. De kan då hjälpa till att få en bättre ekonomi i ekskogsskötseln.
Forma stammen med sekatören
När ekarna är i "bekväm arbetshöjd" är det lämpligt att forma trädet så att det får en rak och genomgående stam. Med en sekatör kan klykor klippas bort innan de har hunnit bli för grova och dominanta. Klykklippning bör utföras på sensommaren. Läs också mer om stamkvistning, som görs när träden blivit ännu grövre. I ett senare skede behöver också vattskotten rensas bort, läs mer.
Klipp bort klykor med en sekatör innan de blivit för grova, men se till att inte klippa för mycket. Det ska finnas kvar 50 % grönkrona. Foto: Yaman Albolbol, Skogsstyrelsen.
Underbestånd ska skugga ekarnas stammar
Ett underbestånd av lägre träd och buskar hjälper till att beskugga ekarnas stammar så att ekkvistar dör av ljusbrist och faller av. På så sätt förbättras ekarnas kvalitet. Hassel, lind och avenbok är vanliga som underbestånd. Ibland växer emellertid vissa individer av underbeståndet upp i ekkronorna. Då kan du röja ner dem och låta stubbskotten bli ett nytt, lägre underbestånd.
Underbeståndet håller också undan gräs, som annars kan bli ett problem vid kommande föryngring.
Röj fram ett lagom förband i naturligt föryngrade bestånd
I naturligt föryngrade bestånd är sättet i princip detsamma. Här får du använda dig av de ekar som finns och försöka röja fram ett bestånd på lagom förband. Många gånger finns björk som du kan använda som amträd och lägre arter används som eller kapas ner till ett underbestånd.
Gynna snabbväxande träd mellan ekarna
Oftast tar det lång tid innan det blir några intäkter av ekbeståndet. Därför kan du använda det utrymme som finns mellan ekarna till något som kan ge lite tidiga pengar. Genom röjning kan du gynna något snabbväxande trädslag, t. ex. björk, al eller gran och så småningom få lite energived eller massaved av dessa.
I områden där ekar av bra kvalitet saknas och i bryn kan det vara bra att lämna några hänsynsträd som får stå kvar även efter den framtida slutavverkningen.
Tumregler för röjning i ek
Enkla råd som "röj bort minst hälften av stammarna" räcker ofta långt i lövskogsskötseln. Men de ädla lövträden skiljer sig en del och därför behövs också särskilda tumregler för de olika trädslagen. Använd verktyget Antal stammar eller Cirkelprovyta för att räkna ut stammar per hektar.
Nedan finner du grova rekommendationer för stamantal under röjningsfasen. Du behöver givetvis inte röja vid varje höjdintervall i tabellen. Men räkna med minst två röjningar.
Beståndets medelhöjd | Så här många stammar bör du ha kvar efter röjningen |
2-3 meter | 7000-8000 stammar per hektar (1-1,2 m förband). Röj i första hand bort vargar och träd med skador. |
4-5 meter | 4500-6000 stammar per hektar (1,3-1,5 m förband). Genomför en vargröjning samt avlägsna defekta träd. |
6-7 meter | 2500-3500 stammar per hektar (1,6-2,0 m förband). Röj bort träd som konkurrerar med framtidsstammarnas kronor (2000 stammar per hektar eller 7 meters förband). Underväxt lämnas däremot för grenrensning av framtidsstammar. |
8-9 meter | 1000-1500 stammar per hektar (2,6-3,2 m förband). Röj för framtidsstammarna enligt ovan. |
Håkan Jansson · 2022-03-18
Svar från Skogskunskap · 2022-03-18
Hej Sune (och även Markus som hade likartade frågor). Vi fick ett snabbt och bra svar om ekens röjning från Anders Ekstrand, lövskogsexpert på Södra och vice ordförande i Ekfrämjandet:
Eken är ett mycket ljusälskande trädslag. Den tål över huvud taget inte att grenar från konkurrerande träd växer in ovanför ektoppen. Eken behöver alltid ha en ljusbrunn rakt uppåt. Då strävar den mot ljuset och får en lång rak stam.
Ett alternativ som kan förlänga tiden innan röjning något är att kvista upp de björkar som vill växa in över eken på den sida som vetter mot eken. Linden tål skugga något bättre än eken.
Om eken planterats i grupper blir ofta en eller två av dessa dominanta. De träd som växer bäst i början kommer troligen ofta fortsätta göra så. Vid första röjning vid 2-3m höjd är det lämpligt att välja 2-3 av de 5. Vid sista röjning ca 5-7m höjd blir oftast bara en kvar. Lite beroende på hur tätt ekarna är satta i gruppen. Är ett avstånd på 1,5 m möjligt inom gruppen kan 2 st behållas till första gallring.
En av de viktigaste faktorerna är att klippa dubbeltoppar och sprötkvist på ett tidigt stadium så att sårens storlek blir så små som möjligt. Undvik att klippa/stamkvista i savningen.
Gör åtgärder ofta men svagt. Lövträd ska minst ha halva längden med grön krona. Börjar grönkronan klättra upp så är det dags att röja/gallra.
Mvh Anders Ekstrand, Vice ordf Ekfrämjandet
Markus Ronnfors · 2022-03-17
Annette Ris · 2020-07-03
Svar från Skogskunskap · 2020-07-03
Staffan Edström · 2020-03-29
Svar från Skogskunskap · 2020-03-29
Caroline Järkestig · 2019-09-02
Svar från Skogskunskap · 2019-09-02