Fällning

Fällning av träd är ett av de mest riskabla momenten i skogsarbetet. Planera fällriktningen noga, se till att ha reträttvägar och använd rätt teknik. "Säkra hörnet" ger dig ökad kontroll.
Fällning, ett klipp ur filmen Avverkning med motorsåg

Här hittar du fler instruktionsfilmer om motorsågsarbete.

Planera först lämplig fällriktning noga. Förbered reträttväg och gör alltid reträtt när trädet börjar falla. Tänk på alternativa reträttvägar om träden inte faller exakt där du har tänkt dig. Välj den naturliga fällriktningen som kräver minst ansträngning och medför minst risker.

Riktskäret

Riktskäret steg för stegNär du fäller trädet börjar du med att göra ett riktskär som bestämmer riktningen. Sedan följer du upp med fällskäret som fäller trädet.

Tänk på att det är kvaliteten på brytmånen (det okapade gångjärnet i stubben) som avgör hur säker fällningen blir.

Riktskäret ska vara så djupt att brytmånen får tillräcklig längd. På en rund stam räcker det att såga in 15–20 % av trädets diameter. Det är viktigt att det blir en rak avslutning och ett jämnt möte. På detta sätt får man en brytmån som fungerar som gångjärn och styr trädet i önskad riktning.

Sikta med sågens riktmedel och såga överskäret först. Sträva efter att öppningsvinkeln blir ca 20 grader mindre än till mark/islagspunkt, det vill säga ca 70 grader vid plan och slät mark.

Såga därefter underskäret så att de båda möts. Såga inte för djupt in i stammen.

Fällskäret

Beroende på hur grovt trädet är bör du såga på olika sätt (fler tips och bilder finns på Säker Skog):

Små träd

Kvistning av små träd, från Säker SkogTräd som är så små att det inte finns plats för ett instick sågas med dragande eller skjutande kedja bakifrån. Spara en brytmån som är ca 10 % av brösthöjdsdiametern. Trädet fälls sedan med handkraft.

Grövre träd - använd "Säkra hörnet"

Säkra hörnet, rödfärgat. Foto Mats HannerzPå alla lite grövre träd rekommenderas av säkerhetsskäl en teknik där man först gör ett eller två instick bakom brytmånen och gör klart brytmånen medan trädet fortfarande står stadigt och har osågad ved i bakkanten. Denna teknik brukar kallas "Säkra hörnet". De stora fördelarna är att:

  • Träden faller inte förrän du vill
  • Ingen risk att klämma fast svärdet eller att inte få in fällredskapet
  • Ingen risk för spjälkning på träd som lutar framåt (vilket är en allvarlig risk om fällskäret sågas bakifrån eller med "svänga-runt-teknik"
  • Om brytmånen skulle bli dåligt sågad eller bestå av svag ved finns en andra chans genom att göra en ny sågning en halvmeter högre upp.

Gör instick genom att börja med svärdsspetsens undersida. Ge full gas och se upp för kast. Ett tips: Träna först insticksteknik på något "ofarligt", eller gå en utbildning.

Såga framåt och spara en brytmån med bredden 10 % av brösthöjdsdiametern, men högst 3 centimeter på normalstora träd.

Säkra hörnet - gör så här

Det finns många sätt att såga med Säkra hörnet. Följande metod är relativt enkel att lära och kräver inte extra långt svärd:

  • Säkra hörnet, steg 1Stick in svärdet till drygt halva stamdiametern (60 %) och drag spikrakt och i våg bakåt hela vägen
  • Gör samma sak från andra sidan. Om du ligger rätt i höjd så känner du det. Om inte så såga ändå inte djupare än 60 % av diametern. Drag rakt bakåt tills det återstår ett osågat "säkert hörn"
  • Säkra hörnet steg 2Sätt i kil eller brytjärn
  • När du vill fälla trädet, såga loss "hörnet" i samma nivå eller strax under (så riskerar du inte att såga i fällredskapet), och använd sedan fällredskapet
  • Gör snabb reträtt snett bakåt
  • Säkra hörnet steg 3Vid liten trädstorlek och långt svärd kan hela fällskäret utföras från en sidan men det kräver högre precision i sågningen. Efter att brytmånen sågats färdigt dras rakt bakåt till lämplig storlek på hörnet och sedan backas till 60 % och sågas vidare rakt bak
  • Vid trädgrovlek större än dubbla svärdslängden sågas först ett extra djupt och öppet riktskär. Därefter sågas trädets mittre delar via instick i mitten av brytmånen. Denna sågning försvagar brytmånen obetydligt då det är de yttre fjärdedelarna som är viktiga för gångjärnsfunktionen.

Fler bilder finns på Säker Skog.

Senast korrigerad: 2017-10-13
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (1 st)

R-M Westerlund · 2023-05-21
heter mojengen bara motorsåg
Svar från Skogskunskap · 2023-05-22

Ja precis.