Lind (Tilia spp.)

I Sverige finns två arter lindar. Den vanligaste kallas lind eller skogslind (Tilia cordata) medan bohuslinden (Tilia platyphyllos) är mycket ovanlig och bara växer vilt i Bohuslän.
Skogslind (Tilia cordata)
Bild: Mats Hannerz

Den odlade parklinden är en korsning mellan bohuslind och lind.

Utseende

Skogslinden kan bli 30 meter hög och har kort, kraftig stam med en stor, rikt förgrenad krona. Linden kan bli mycket gammal och kan skjuta nya skott även när den blivit avbruten. Bladen är hjärtformade med sågad kant och rödbruna hårtofsar i nervvinklarna på undersidan (bohus- och parklinden har vita hårtofsar). Linden blommar sent, i slutet av juli. Frukterna är nötter som flyger iväg med hjälp av stödbladet. Lindens knoppar är assymetriska ("tumvantar") och ofta röda på solsidan och gröna på skuggsidan.

Lind, skogslind. Illustration Bo Mossberg.

Skogslind (Tilia cordata). Illustration Bo Mossberg från Den nordiska floran.

Bohuslind. Illustration Bo Mossberg.

Bohuslind (Tilia platyphyllos). Illustration Bo Mossberg från Den nordiska floran. 

Utbredning

Skogslinden växer vilt i små bestånd i Götaland och Svealand samt i bra klimatlägen i södra Norrland. Den är vanligast i Kalmar län. Oftast växer den i små dungar i blandbestånd, i före detta lövängar eller i otillgängliga rasbranter. Det totala virkesförrådet av lind i Sverige uppgår till drygt en miljon kubikmeter.

Bohuslinden växer vilt endast i Bohuslän och Halland men är planterad upp till Mellansverige och längs Norrlandskusten. Sannolikt är många av observationerna i kartan parklind, alltså korsningen mellan Bohuslind och skogslind.

Artfakta-skogslind-bohuslind_1200x675px.jpg

Observationer av lind (skogslind) och bohuslind från Artfakta, SLU Artdatabanken. Observera att bohuslinden bara växer vilt i Bohuslän och Halland, i övrigt är det förmodligen den planterade korsningen parklind som visas på kartan. Flera källor ligger bakom utbredningskartorna, men en viktig källa är Artportalen, där både allmänhet och experter rapporterar in observationer.

Ståndort

Linden växer bäst på friska näringsrika marker men kan liksom eken också växa på leriga marker. Där bildar den ett djupt rotsystem och är mycket stormfast. I Sverige föryngrar sig linden sällan med frö. Vanligare är att den förökar sig med rotskott.

Virke

Lindskulptur från Susanne Demåne, Edestad. Foto Hans Fryk.

Lindskulptur från Susanne Demåne, Edestad, samt lindvirke. Foton Hans Fryk.

Linden är det lättaste och mjukaste av de inhemska lövträslagen. Många av Europas medeltida helgonbilder, liksom regalskeppet Vasas skulpturer, är skurna i lind och träslaget anses vara ett av de bästa att skulptera i.

Bildhuggarnas favorit

Linden är ett ströporigt träslag med svagt markerade årsringar. Vedens nyans varierar från vit till gulaktig. Efter torkning får färgen en lätt rödaktig ton. Virket har en matt glans med jämn och tät struktur utan tydlig teckning. Märgstrålarna framträder som glänsande, 1-2 mm höga, speglar på de radiella ytorna. I färskt tillstånd har veden en speciell doft.

Virket är lätt att klyva och bearbeta med alla slags verktyg. Lindens virke är segt och går därför bra att böja. Veden är inte väderbeständig och är känslig för röta och insekter. Vid torkning krymper virket förhållandevis mycket, men är stabilt när det väl torkat. All ytbehandling ger bra resultat. Virket är utmärkt att betsa och infärga och används därför ofta som imitation för valnöt, körsbär och ebenholts.

Mångsidig användning

Till de huvudsakliga användningsområdena för lindvirke hör sedan gammalt bildhuggeri, träsnideri och svarvning. Snidade detaljer på stilmöbler är ofta gjorda i lind. Eftersom häftstift och nålar lätt kan tryckas in i det mjuka träet är det ett uppskattat material för ritbräden, hattformar och trähuvuden för perukmakare. Andra speciella användningsområden är gjutmodeller, benproteser, behållare för torra varor och varor som är känsliga för dofter, tavelramar, trådrullar, tandpetare, teckningskol och blyertspennor. Även leksaker och köksredskap liksom delar till musikinstrument tillverkas av lind. Lindens ved är också lämplig för tillverkning av träull, pappersmassa samt spån- och fiberplattor.

Rep och korgar

Det svenska namnet lind har direkt samband med orden lin och lina. Den värdefulla bastråvaran, som utvanns genom bastflängning och beredning av fiber, används för tillverkning av rep, säckar, mattor, korgar och blomsterbast.

 

Senast korrigerad: 2023-04-18
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (5 st)

Skräpar inte ner i skogen · 2024-02-24
Många gnäller på att Linden skräpar ner, men den heter skogslind av en anledning att den ska växa vilt i skogen där skräpar den aldrig ner. Det är inte Lindens natur att växa i våra tama samhällen i trädgårdar över hus och parkeringsplatser. Det är ni som har planerat vilda träd och därmed tagit hem det vilda så som att man skulle ta hem ett vilddjur och sen klagar människan över att de beter sig vilt och skräpar ner. Vad är det för fel på äppelträd eller plommonträd varför ska man plantera höga vilda träd nära bebyggelse? Skyll er själva.
Linda · 2023-06-23
Hej! Jag har hört att skogslinden har en fin doft. Gäller det även Bohuslinden och parklinden? Det finns några lindar i våra parker men jag kan inte minnas att jag känt någon doft från dem. MVH Linda
Sven-Erik Johansson · 2023-04-07
Vi planterade en lind som ett minnesträd 1990. Den har växt på bra och är åtskilliga meter hög vilket har gjort att jag har börjat oroa mig för att den skall falla över vårt hus om det blir storm. Vi har ett utsatt läge på Upplandsslätten men lugnades lite av att den beskrivs vara stormfast. Jag läste om linden att den skjuter nya skott, kan man räkna med att linden gör detsamma om man "toppar" den? Inte något som vi väljer om vi inte är absolut tvungna, den ger mycken trivsel där den står.
Svar från Skogskunskap · 2023-04-17

Hej Sven-Erik!
Tyvärr kan vi inte ge något svar på din fråga, eftersom den hamnar lite utanför Skogskunskaps område. Ett tips är att ta kontakt med SLUs dendrologer: 

Staff & Contacts - Dendrochronology

Lycka till!

Birgitta Ersson · 2022-10-15
Lindar är vackra, även namnet. Har säkert 8 stycken, enorma trädkronor. Just nu släpper den ifrån sig en kletig nästan sirapsliknande ämne. Eftersom de är placerade i varsitt hörn av en 7-dygnsparkering blir det kladdiga bilar. Jag vill inte att man tar bort dem. Kan man beskära dem? Mvh Birgitta Ersson Nockeby Torg Bromma
Svar från Skogskunskap · 2022-10-26

Hej Birgitta, jo visst kladdar lindar. Även om de är vackra är det kanske inte så praktiskt att ha dem över just en parkering. Men visst kan de beskäras - linden tål väldigt mycket "stryk". / Hälsningar Skogskunskap

Gunnel Knuthén f. Svensson i Knipered Lindome 19/7 l928 förut Halland numera Mölndals stad. · 2022-08-03
I Annestorp Lindome finns mycket Lindar. Jag bor så att jag kan se upp till 30 lindar i en rad, det ger boende här mkt. syre, men skräpar också ner en del. Hälsning -220803.