Röja själv eller köpa tjänsten?

Med rätt utrustning och färdighet kan du röja din skog själv. Men tänk gärna efter före - har du tiden och kunskapen? Lejer du bort röjningen kan den bli gjord innan beståndet är för högt och tätt.
Bild: Stefan Örtenblad/SKOGENbild

Har du rätt ålder och kunskap?

Att röja med motordriven röjsåg är inte riskfritt. Du måste ha rätt kunskap och utrustning – läs mer under Röjning för den självverksamme. Föreningen Säker Skog erbjuder utbildning för Röjsågskörkortet. Med ett körkort kan du arbeta tryggare.

Den som hanterar motordrivna röjsågar (gäller ej grästrimmers med plastlina) måste vara minst 18 år för att få arbeta ensam med röjsåg. Yngre (från 16 år) kan dock också få röja efter genomgången utbildning, i sällskap med andra.

Har du verkligen tid?

Jämför med din egen arbetsinsats och ta ställning till om du själv vill röja din skog eller leja bort röjningen. En proffsröjare röjer ofta dubbelt så snabbt som en ovan skogsägare. Om skogsägaren bara har helger att utnyttja tar röjningen ännu längre tid. Då är det risk att röjningsberget bara växer.

Ett exempel:

4 hektar röjningsbehov

  Proffsröjare Ovan skogsägare
Prestation, dagsverke per hektar 1 2
Antal effektiva dagar för att röja beståndet 4 8
Tillgänglig tid 8 timmar per dag 4 timmar per helg och 10 helger per år
Tid till färdigröjt 4 dagar 1 år och 6 månader

 

Det är inte svårt att köpa skogsvårdstjänster. Vänd dig till virkesköparen, skogsägareföreningen eller direkt till en entreprenör.

Röja själv eller leja bort (3 min), ett utdrag ur filmen Ungskogsröjning.

Senast korrigerad: 2023-02-21
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (0 st)