Röjning för den självverksamme

Knappt 60 % av röjningen utförs av skogsägarna själva, resten lejs bort till proffs. Här har vi samlat tips och instruktioner om säkerhet, planering, utrustning och arbetsteknik.
De nya reglerna för röjning kräver bland annat varselfärger på överkroppen.
Bild: Tomas Gullberg

Röjning är ett arbete som den intresserade och kunnige skogsägaren med fördel kan göra själv. Hur och när röjningen utförs är ofta avgörande för beståndets utveckling. Även om du köper röjningstjänsten kan det vara bra att ha lite grundkunskap om hur röjningen går till. 

Tänk hela tiden på säkerheten, röjning är inte ofarligt. Röjsågskörkortet, som utfärdas av Säker Skog, ger dig en bra grund för säkrare röjning.

Fundera också om du hinner röja i den takt som behövs. Det är lätt att överskatta sin tillgängliga tid. Se exemplet under Röja själv eller köpa tjänsten.

Vill du ha en snabb bild av hur röjningen går till rekommenderas de korta klippen från Skogforsks instruktionsfilm Röjningens När, Var, Hur?

Den 1 december 2012 trädde nya arbetsmiljöregler i kraft för arbete med motorsåg och röjsåg. Läs mer i länkarna från Arbetsmiljöverket och Säker Skog.

Senast korrigerad: 2016-07-22
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (0 st)