Föryngringsmetoder - en översikt

Vid skogsodling kan du byta trädslag eller genetiskt ursprung på plantorna. Vid naturlig föryngring förlitar du dig i stället på naturens eget fröfall. Inom varje metod finns massor med varianter som beskrivs närmare på andra sidor i Skogskunskap.
Skogsodling och naturlig föryngring kan ofta kombineras, till exempel genom att plantera under fröträd. Naturen ser också till att metoderna blandas - i en plantering eller sådd finns det alltid naturligt föryngrade plantor.
Plantering...
...är en fungerande metod på nästan alla marker och den metod som ger den snabbaste återbeskogningen. Plantering är också den vanligaste föryngringsmetoden. Med plantering är möjligheterna störst att få en skog med de bästa förädlade plantorna.
Sådd...
...kan på rätt mark ge ett stort plantantal till rimlig kostnad. Sådd utförs nästan uteslutande med tall, men sådd med contorta eller blandning av gran och tall förekommer också. Metoden passar på frisk mark med medelgrov-grov jord och vegetationstyp blåbär eller sämre.
Naturlig föryngring av tall under fröträd...
...är en tänkbar metod om:
- Det finns tillräckligt många stormfasta och bra tallar som kan bli fröträd
- Marken är torr eller frisk och inte alltför bördig
- Skogen inte ligger i för kyligt klimatläge. Då hinner tallens frön inte mogna. Gränsen går vid 300-400 m.ö.h. beroende på läge i landet.
Naturlig föryngring av gran under skärm...
...är en tänkbar metod om:
- Det finns tillräckligt med stormfasta och bra granar i den gamla skogen
- Det finns granföryngring i luckor i den gamla skogen
- Marken är fuktig eller blöt och av grästyp eller bättre.
Luckföryngring av gran...
...är en tänkbar metod om:
- Marken är fuktig eller frisk och det finns mycket smågranar i naturliga luckor.
- Luckorna är tillräckligt små (diameter 20-40 meter) så att insådd kan ske från kantträden samtidigt som den omgivande skogen skyddar plantorna från frost m.m.
Luckhuggning och den liknande kanthuggningen är mycket ovanliga metoder i Sverige.