Mer om röjning
Vill du veta mer om röjning än det som står i Skogskunskap? Se hur andra beskriver röjning, eller titta på en instruktionsfilm? Här har vi samlat några guldkorn för den vetgirige.
Vad säger forskaren om röjningsbehovet?
Bild: Mats Hannerz
Fördjupa dig
- Öppna någon av Skogsskötselseriens 21 delar, till exempel:
Skogsskötselserien om röjning och Skogsskötselserien om skador på skog, del 1 och skador på skog, del 2. - Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gett ut en webb-bok om skötsel av gran: Kapitlet röjning
Kunskapsbanken
I Skogforsks Kunskapsbank finns artiklar och rapporter från "allt" som Skogforsk publicerat. Sök på lämpligt ord, till exempel "röjning" eller "ungskog" så hittar du populära beskrivningar av forskningsresultat, gamla Resultatnummer, Redogörelser eller filmer och nyheter.
Tillståndet i skogen
- Skogsstyrelsens rapport Kunskapsplattform för skogsproduktion (Meddelande nr 1 2016) beskriver tillståndet i skogen, problem och tänkbara insatser och åtgärder.
- Skogsstyrelsens statistikdel har tabeller och diagram över det mesta som har med svensk skog att göra.
- Skogsdata från Riksskogstaxeringen ges ut årligen. På Riksskogstaxeringens hemsida kan du också göra egna analyser med Taxwebb.
Filmer om röjning
- Filmen Ungskogsröjning från 2019 är en 23 minuter lång film som går igenom röjningens planering, utförande, säkerhet, utrustning med mera. Den finns även som kortare klipp med inslag som röjning i blandskog, tallskog, brant terräng och röjning i egen regi eller köp av tjänst.
- Filmen Röjningens När, Var, Hur är också en instruktionsfilm, producerad 2004, när reglerna för bland annat signalkläder var lite annorlunda. Klipp från filmen finns på Skogskunskap och hela filmen kan beställas som dvd från Skogforsk.
Röjningsinstruktioner från praktiken
- Norra Skogs kunskapsportal - en baskurs i röjning
- Så sköter du din skog - filmer och instruktioner från Södra