Inför köpet av skog

Ett fastighetsköp är sällan ett impulsköp. Du tänker igenom vad du vill innan du går vidare i processen. Här är några viktiga steg från tanke till köp.
Vad innebär det att köpa skog? Fastighetsmäklaren berättar.

Fastighetsköpet steg för steg

Fundera kring målen

Det första du behöver göra innan du skaffar skog är att fundera kring målen med ditt skogsägande. Det behöver vara tydligt för att du ska kunna hitta en fastighet som passar dig.

Hitta rätt fastighet

Börja med att titta på Hemnet. Där publiceras många av de fastigheter som ligger ute just nu. Du kan också ta kontakt med en skogsmäklare, så får du hjälp att reda ut vilken skogsfastighet som är rätt för dig.

Skaffa finansiering

När du har hittat den fastighet som du vill ha behöver du veta att du kan finansiera köpet. Banklån är det vanligaste alternativet. Ta kontakt med din bank för att söka lånelöfte. Är det aktuellt att finansiera delar av köpet med avverkning på fastighet du förvärvar eller på fastighet du eventuellt äger sedan tidigare så förankra detta både hos din virkesköpare och kreditgivare.

Bedöm värdet

Bedöm marknadsvärdet och vad skogen är värd för dig. Då har du koll på vilket pris du maximalt kan tänka dig lägga i en eventuell budgivning.

Lägg bud

Oftast sker försäljningar av skogsfastigheter med skriftliga anbud ett visst datum och sedan budgivning mellan dem som lagt högst bud. Lägg aldrig ett bud som överskrider det värde du anser att skogen är värd.

Skriv kontrakt

Om säljaren antar ditt bud är det dags att skriva kontrakt. Detta görs oftast hos fastighetsmäklaren. Båda parter ska skriva på papperen innan affären kan ses som klar.

Sök förvärvstillstånd (i vissa fall)

Om ett företag köper fastigheten och/eller om den ligger i ett glesbygdsområde kan du behöva söka förvärvstillstånd. Kolla upp vad som gäller för just ditt köp. Ansökan om förvärvstillstånd ska göras inom tre månader från köpet till Länsstyrelsen där fastigheten ligger.

Söka lagfart

Det sista steget i ett fastighetsköp är att söka lagfart. Det behöver du göra inom tre månader efter utfört köp eller, om du sökt förvärvstillstånd, inom tre månader från det att förvärvet fullbordades.

Fastigheten är din. Grattis!

Från och med nu kan du titulera dig som stolt skogsägare. Du har en spännande tid framför dig med mycket nytt att sätta dig in i. Skogen kommer att ge dig både sysselsättning och goda inkomster samt många härliga naturupplevelser.

Skogenbild_skogsägarpar_Thomas_Adolfsen_dig2104_1200x675px.jpg

Foto: Thomas Adolfsén/Skogenbild.

Senast korrigerad: 2023-09-13
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (0 st)