Depth to Water (markfuktighetskartan)
Den markfuktighetskarta som använts mest i skogsbruket fram till idag är den så kallade Depth-To-Water kartan (DTW-kartan). Den började introduceras i Sverige 2014 och sedan 2016 tillhandahåller Skogsstyrelsen DTW-kartor för hela Sverige.
DTW kartor skapas genom att modellera grundvattennivån i landskapet. På DTW-kartor visas mark med olika fuktighet i olika blåa nyanser. Mörkblå områden visar var den modellerade grundvattennivån ligger inom några decimeter från markytan och indikerar blöt mark (Figur 2A). Ljusblå områden visar var grundvattennivån ligger på ungefär en meters djup och indikerar fuktig mark. På DTW-kartorna för Sverige visar de mörkblå områdena vattendrag och sjöar.
Precis som markfuktighetsindex finns det möjlighet att identifiera känsliga fuktiga partier där extra hänsyn bör tas vid skogliga åtgärder. På Bredvik finns flera partier som är fuktiga och hänsynskrävande.
Källa: Skogsstyrelsen och SLU
Karta: Skogens Pärlor
Kostnad: Gratis att titta på men för att ladda ner krävs ett användarkonto
Läs mer: Inte nudda vatten, bygg en bro, Sumpskog/dråg med naturskogskaraktär och Dikesrensning
Höjdraster
Med hjälp av laserdata har en terrängmodell tagits fram av Lantmäteriet över Sverige. Den finns i upplösningarna 2 meter och 50 meter. Skogsstyrelsen har tillsammans med SLU vidareutvecklat kartor som visar markyta, terrängförhållande och lutning. Kartorna är skapade utifrån höjdinformationen i Lantmäteriets höjddata, grid 2+. De ger möjlighet att identifiera exempelvis hänsynskrävande biotoper så som Berg och rasbranter, Raviner och klyftor samt Lodytor. De ger också ett bra underlag för planering av skogliga åtgärder för att undvika skador på mark och vatten. Se mer hur kartan kan nyttjas under punkten BestWay
Källa: Lantmäteriet, Skogsstyrelsen och SLU
Karta: Skogens Pärlor, Lantmäteriet
Kostnad: Grid 50+ går att ladda ner fritt, GRID 2+ kostar, Skogsstyrelsens produkter går att titta på Skogens Pärlor men för att ladda ner krävs ett användarkonto
Jordartskartan 1:25 000-1:100 000
Jordartskartan ger en översiktlig bild av jordarternas egenskaper. Den visar jordarternas utbredning i eller nära markytan samt förekomsten av block i markytan. Jordarterna indelas efter bildningsätt och kornstorlekssammansättning.
Med hjälp av jordartskartan kan områden identifieras som är mer känsligare att köra på än andra men även blockiga marker. I förädlingsbeståndet på Bredvik visar kartan att jordarten är kärrtorv (brun med prickar i). Det innebär att skogliga åtgärder bör utföras under torra perioder eller när marken är frusen för att undvika körskador. Även i föryngringen bakom fikaplatsen finns partier med kärrtorv där extra hänsyn bör tas vid skogliga åtgärder för att inte skada marken.
Blockig mark har många gånger höga naturvärden. Kartan kan användas för att identifiera blockiga partier men fältbesök bör göras för att säkerställa vilka naturvärden som finns. Läs mer den hänsynskrävande biotopen Blockmark.
Källa: Sverige Geologisk undersökning, SGU
Kartan: Jordartskartan
Kostnad: Fritt att ladda ner
Läs mer Målbild Körning i skogsmark
Kulturlämningar
Riksantikvarieämbetets tillhandahåller innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. Dessutom finns information om arkeologiska uppdrag. På Bredvik finns flera bebyggelselämningar men också gränsmärken där hänsyn bör tas vid skogliga åtgärder. Läs mer under kringlan hur du tar hänsyn till bebyggelselämningar.
Källa: Riksantikvarieämbetet
Karta: Fornsök
Kostnad: Datat är fritt att ladda ner
Läsmer om målbilder för kulturlämningar
Markfuktighetsindex
Naturvårdsverket tillsammans med Metria har tagit fram ett nationellt heltäckande markfuktighetsindex. Indexet indikerar om en plats är mestadels torr eller fuktig. Informationen kan användas till att jämföra olika platsers markfuktighet med varandra. Ju blåare färg desto fuktigare är området.
Indexet ger dig som markägare en möjlighet att identifiera fuktiga områden på din mark som du måste ta extra hänsyn till när åtgärder utförs. På kartan ovan ser du symbolen ”vattendroppe”, klickar du där du får lära dig hur du tar hänsyn till fuktiga områden och partier.
Det finns många olika hänsynskrävande biotoper med den gemensamma nämnaren markfuktighet: Källpåverkad mark och källor, Kärr och småvatten, Strand och svämskogar, Sumpskog/dråg naturskogskaraktär, Örtrika bestånd på kallkrik mark och Örtrika områden längs dråg, bäckar, åar och andra vattendrag. Läs mer på Skogsstyrelsens hemsida om målbilderna för dessa biotoper:
Var: Miljödataportalen
Läs mer: www.naturvårdsverket.se
Kostnad: Gratis
Nyckelbiotoper
Skogsstyrelsen har en karttjänst (Skogens pärlor) som ger en bra möjlighet att få en bild av specifika områden att ta hänsyn till. Det kan vara registrerade nyckelbiotoper men också objekt med naturvärden. Ett objekt med naturvärde är ett område som idag inte hyser tillräckligt med naturvärden för att klassas som nyckelbiotop men betraktas ändå som viktig för biologisk mångfald och är många gånger hänsynskrävande. Nyckelbiotoper är områden som har höga naturvärden och därmed stor betydelse för skogens växter och djur. Här finns oftast rödlistade arter som behöver miljön för sin överlevnad.
Informationen från Skogsstyrelsens rikstäckande inventeringar som genomfördes under åren 1993-1998 och 2001-2006. Idag genomförs inga systematiska inventeringar gällande nyckelbiotoper.
På Bredvik finns ett objekt med naturvärden men ingen nyckelbiotop. Zoomar du ut så finner nyckelbiotoper runt demonstrationsfastigheten. Läs mer om nyckelbiotoperna på Skogens pärlor.
Källa: Skogsstyrelsen
Karta: Skogens Pärlor
Kostnad: Fri att ladda ner
Objekt med naturvärden och nyckelbiotoper
Skogsstyrelsen tillhanda håller en karttjänst som ger bra möjlighet att få en bild av specifika områden att ta hänsyn till. Det kan vara registrerade nyckelbiotoper men också objekt med naturvärden. Ett objekt med naturvärde är ett område som idag inte hyser tillräckligt med naturvärden för att klassas som nyckelbiotop men betraktas ändå som viktig för biologisk mångfald och är många gånger hänsynskrävande. Nyckelbiotoper är områden som har höga naturvärden och därmed stor betydelse för skogens växter och djur. Här finns oftast rödlistade arter som behöver miljön för sin överlevnad.
Informationen från Skogsstyrelsens rikstäckande inventeringar som genomfördes under åren 1993-1998 och 2001-2006. Idag genomförs inga systematiska inventeringar gällande nyckelbiotoper.
På Bredvik finns ett objekt med naturvärden. Klicka på ikonen med fjärilen för att läsa mer om lövbrännan på Bredvik.
Källa: Skogsstyrelsen
Karta: Skogens Pärlor
Kostnad: Fri att ladda ner
Sumpskogar
Skogsstyrelsen inventerade 1993-98 landets sumpskogar som ett regeringsuppdrag. I den inventeringen definierades sumpskog som all trädbärande mark med minst 30% krontäckning där trädens medelhöjd är minst 3 meter och vegetationen på marken till mer än hälften utgörs av
fuktighetskrävande arter. Att visa hänsyn till sumpskogen handlar om att bevara hydrologin och låta naturliga processer äga rum som exempelvis skapandet av död ved. Det är viktigt att inte orsaka körskador i eller intill sumpskogen eftersom de kan orsaka att vattnet leds bort och sumpskogen förlorar sin karaktär.
På Bredvik finns flera sumpskogar markerade där hänsyn har tagits men det finns också exempel där hänsynen kunde ha gjorts bättre. Se punkterna Sumpskog, Bygg en bro, Inte nudda vatten och BestWay
Källa: Skogsstyrelsen
Karta: Skogens Pärlor
Kostnad: Fritt att ladda ner
Trädhöjd
Trädhöjdsrastret visar trädens höjd i meter och är skapat med hjälp av Lantmäteriets tidiga laserskanning. Den ger en bra bild över hur skogsbestånden är fördelade över fastigheten och underlättar planeringen av skogliga åtgärder. Rastret kan nyttjas till t.ex. att finna tidigare lämnad hänsyn. I röjningsbeståndet syns flera områden som är betydligt högre än resten av beståndet. Genom att identifiera dessa områden innan röjningen/gallringen utförs kan bättre hänsyn tas och den befintliga hänsynen blir kvar.
Källa: Skogsstyrelsen
Karta: Skogens pärlor
Kostnad: Öppen att titta på men ett konto krävs för nedladdning
Värdetrakter
(Zooma ut för att se värdetrakterna)
Värdetrakter är landskapsavsnitt som har en högre koncentration av värdekärnor av en viss naturtyp än omgivande landskap. Värdetrakter beskrivs som landskap med särskilt höga ekologiska värden. De har introducerats av Naturvårdsverket och de är ett verktyg för planering och samverkan i skogslandskapet. Har man skog inom en värdetrakt finns en möjlighet att anpassa sin naturhänsyn för att på bästa sätt kombinera och förstärka värdekärnorna.
I området utanför Bredvik finns en värdetrakt som utgörs av ädellövskog. Inom fastigheten Bredvik finns då möjligheten att förstärka ädellövskogen genom att sköta bestånd med Ek på ett sådant sätt att eken gynnas.
Källa: Naturvårdsverket
Karta: Värdetrakter
Kostnad: Fritt att ladda ner