Marknaden för lövvirke

Lövvirke har en mångsidig användning. En stor del av björken och aspen går till massatillverkning, och numera även till textilmassa. Sågvirke av olika träslag används till golv, inredningar, möbler, konstruktioner och tändstickor, bland mycket annat. Men tyvärr hamnar mycket värdefullt lövvirke också i bränslehögarna. Det kan upplevas som krångligt att sortera ut små sortiment och hitta köpare, men samtidigt går mycket pengar förlorade.
Det är enklare att få ett grepp om marknaden för barr än för löv. De renodlade lövsågverken i Sverige har med några undantag lagts. Marknaden för "estetiskt" virke är dessutom konjunkturkänslig - vår smak för köksinredningar förändras på ett sätt som inte är helt lätt att förutsäga. Det gör frågan om försäljning och logistik lite svårare, men visst finns det marknader för sågbart lövvirke. Även för små volymer.
En översikt över lövvirkesmarknaden ges varje år i tidningen Ekbladet, som ges ut av Ekfrämjandet. Här har vi utdrag ur de senaste årens rapporter (laddas ned som pdf-filer).
- Lövmarknaden 2021
- Lövmarknaden 2020
- Lövmarknaden 2019
- Lövmarknaden 2018
- Lövmarknaden 2017
- Lövmarknaden 2016
- Lövmarknaden 2015
- Lövmarknaden 2014
- Lövmarknaden 2012-2013
Småsågarna viktiga för de små sortimenten
Utöver de storskaliga lövsågverken finns en stor mängd småsågar i landet. Flera av dessa är anslutna till Småsågarnas Riksförbund. En enkätundersökning som gjordes av LRF och Småsågarna 2008 fick svar från drygt 1000 aktiva träförädlare. Av dessa var det cirka 550 som bedrev sågningen på affärsmässiga villkor, och 450 som hade det som hobby.
Bland småsågarna kan det finnas flera som är intresserade av även udda sortiment och träslag.