Lär dig mer om skog

Kunskap är en lätt börda, och ju mer du vet, desto roligare blir ditt skogsägande. Det finns många sätt att skaffa kunskap, och du hittar garanterat ett eller flera sätt som passar dig.
Skog lär man sig bäst i fält, men det finns många andra sätt också.
Bild: Mats Hannerz

Kunskap på webben

Det finns mängder med genomarbetade och expertgranskade kunskapstjänster om skog på webben utöver Skogskunskap. Här har vi listat några av dessa:

Skogsskötselserien

ger djupare fakta om skogsskötsel. Den är skriven av forskare och samlar inte bara kunskapen, utan ger också de vetenskapliga motiven för olika påståenden. Skogsskötselserien laddas ned som pdf-böcker, och det finns idag 20 böcker.

Kunskapsbanken på Skogforsk

är en samling av alla forskningsresultat där Skogforsk har medverkat. Sök på ämne, år eller författare och läs resultaten i lättbegriplig form, och gå vidare till originalrapporterna för fördjupning.

Skogsskada

är ett verktyg för tidig upptäckt av skador i skog. Här finns skadebeskrivningar, diagnoshjälpmedel och möjlighet att rapportera skador.

SkogsSverige

har under 25 år varit skogssektorns gemensamma fakta- och nyhetsportal. Den är sedan 2021 nedlagd men fortfarande finns svar på 7000 sökbara frågor i Frågelådan.

Säker Skog

ser till att vi jobbar säkrare i skogen, bland annat genom att utfärda körkort för motorsåg och röjsåg. På hemsidan finns massor med råd och filmer. Ingen vill ju skada sig själv eller en kamrat.

Wikipedia

är världens största uppslagsverk på nätet! Skogssidorna är kanske inte alltid så fullständiga. Saknar du något i Wikipedia - skriv själv, vem som helst kan bidra även om det förstås granskas innan det blir publikt. Du kan också prata med någon expert: "Det borde stå mer om ekskogsskötsel i Wikipedia, kan inte du fixa det?". På så sätt bidrar vi alla till att Wikipedia blir ännu bättre.

Skogsencyklopedin

är med sina över 11 000 expertgranskade artiklar och ordförklaringar kring skog och skogsbruk den mest kompletta och tillförlitliga svenska beskrivningen av skogliga begrepp. SE är idag tillgänglig via Föreningen Skogens hemsida.

Skogsstyrelsen

På Skogsstyrelsen finns massor med information och tips för skogsägare. Se till exempel Äga skog, Du och din skog eller Bruka skog.

Gå en kurs

  • Många studieförbund, skogsägareföreningar och Skogsstyrelsen har kurser och studiecirklar för skogsägare, både på distans och med fysiska träffar. Googla till exempel "skogskurs" eller "grundkurs för skogsbrukare" så får du många sökträffar, kanske också nära dig.
  • Motorsågskörkort och Röjsågskörkort är ett måste för skogsägare som ska jobba själva i skogen. Körkorten utfärdas av Säker Skog och kurserna genomförs av certifierade utbildare. 

Plugga skog

Följ med på skogsdagar och exkursioner

Vare sig du är ny eller gammal skogsägare är det alltid upplyftande att åka på en skogsdag eller exkursion för att träffa andra skogsägare och experter. 

Du hittar många förslag på aktiviteter genom din skogsägareförening, din virkesköpare och Skogsstyrelsen. Banker och andra ekonomiska rådgivare ordnar också intressanta träffar. Det finns också många ideella föreningar som ordnar nyttiga exkursioner. Några tips:

Prenumerera på nyheter

Det finns många sätt att hålla sig uppdaterad på skog, dagligen eller lite mer sällan. Många av tjänsterna är gratis.

  • Skogforsk ger ut tidningen Vision. Den ger en bra sammanfattning av aktuell forskning från Skogforsk. Laddas ned gratis från Skogforsks hemsida.
Senast korrigerad: 2024-03-14
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (0 st)