Skogsord på andra språk

Vad heter idealbonitet på engelska? Och vad heter stamblock på tyska? Den tidigare Skogsordlistan från Tekniska Nomenklaturcentralen är utgången, men många av orden är idag sökbara på Rikstermbanken.
Skogsordlistan från TNC

Skogsordlistan - Rikstermbanken

Vill du söka efter vad ett skogligt uttryck heter på andra språk? Tidigare var det Tekniska Nomenklaturcentralen som gav ut den tryckta boken Skogsordlista (TNC 43). Den kan fortfarande vara tillgänglig på antikvariat, men många av orden finns också sökbara på Rikstermbanken, som är en termbank under TNC, och sedan 2019 förvaltad av språkrådet.

Här är en länk till Rikstermbankens enkla sökning. Du skriver in ett ord och väljer sedan bland svarsalternativen enligt bilderna nedan.

Rikstermbanken_bladning2023_1200x675px.jpg

Här väljer vi sista alternativet, där vi ser att det finns översättningar till tyska, engelska och finska (klicka på Visa hela termposten).

Rikstermbanken_blädning_svar.jpg

Forest Workers Glossary

Detta är en ordlista framtagen i ett EU-projekt. Här finns 3000 tekniska skogstermer översatta till 16 språk. Termerna är granskade av experter inom varje land. Den kan vara bra när man gör en skoglig rundresa i Europa.

Länk till Forest Workers Glossary.

Här är resultatet för en sökning på Blädning. Det kräver förstås att man känner igen flaggorna.

Forest_Workers_Glossary_972px.jpg

Senast korrigerad: 2023-02-21
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (0 st)