Märgborre

Det finns två arter av märgborre, den större och den mindre märgborren. Märgborren lägger sina ägg under barken på tämligen färskt tallvirke och i färska tallstubbar.
Gångsystem av större märgborre (vänster) och mindre märgborre (höger).
Bild: Mats Hannerz

MärgborreDen större märgborren (Tomicus piniperda) svärmar tidigt på våren. I södra och mellersta Sverige sker det från mitten av april. Den större märgborren lägger helst sina ägg under grövre bark. Den mindre märgborren (Tomicus minor) svärmar en till två veckor senare. Äggen läggs företrädelsevis under glansbark.

Insekterna kläcks i juli månad och flyger då upp i tallkronorna där de angriper märgen i årsskotten. Märgborrens gnag sänker i första hand trädens tillväxt, men de kan också döda försvagade träd. Märgborrarna för också med sig blånadssvampar som sänker virkesvärdet. 

Den större märgborren kan yngla i grövre, färskt virke av tall eller försvagade, stående träd. Högst 5 kubikmeter tallvirke med skorpbark får därför bara lämnas på hygget.

Senast korrigerad: 2024-01-30
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (1 st)

Lars Pettersson · 2020-08-28
Hej, är det så att märgborren angriper färsk contorta också, eller gäller det bara vanlig tall? Vill veta för vi ska röja rätt så grov contorta i Härjedalen framöver är det tänkt.
Svar från Skogskunskap · 2020-08-28
Hej Lars, Vi fick ett svar från Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen: "Nej, jag har aldrig sett märgborregångsystem på contorta. Däremot kan det förekomma sextandad barkborre, men de verkar ha problem med kådan och får sällan särskilt mycket avkomma där. I Norrbotten får man se upp med ”lilla granbarkborren”, Ips amitinus, som är på spridning från norra Finland. Den verkar kunna föröka sig bra på contorta oavsett grovlek." Så det verkar i dagsläget inte vara någon fara med röjningsvirke av contorta med tanke på märgborreskador, men man vet ju aldrig om det kommer nya rön i framtiden. / Hälsningar Skogskunskap