SENASTE KOMMENTARER
Ja, det kan du göra. Tänk dock på att så fler ollon än om du skulle så på våren, eftersom grobarheten är lägre på hösten och ollonen utsätts för gnagare, fåglar och insekter under en längre tid.
Kan man så årets ollon i höst?
Hej Anna och tack för bra input! Nu har vi lagt med mått för höjden samt en illustration över måtten.
Hej Erik,
Att vi använder det klassiska diagrammet beror på att det är så det är skrivet i lagen. Var och en kan ju göra egna översättningar till höjd/grundyta, men det är inte säkert att det blir samma i alla skogar beroende på höjd- och dinensionsspridning bland träden. Så det är säkrast för oss att hålla oss till lagboken.
Hej Anders,
Skogskunskap bedriver inte journalistik med nyhetsbevakning och granskning. Det överlåter vi till fackpressen. Däremot kan vi översiktligt informera om virkesmarknaden och visa den information som finns tillgänglig.
Ett tips är att läsa om virkesmarknaden på Skogsforum och ATL. Skogsforum har också en podd, Skogsfredag, som löpande diskuterar detta ämne, inte minst ur ett internationellt perspektiv.
Hej Anders,
Den är inte auktoritativ, utan bygger på gamla data för trädens avsmalning. Det kan finnas andra lokala utbytestabeller. I förhandlingar kan aktörerna själva välja vad de ska utgå från.
Vet inte exakt, men har en enorm björk 20-25 meter från 3-våningshuset jag bor i. Vill uppskatta att den är runt 40 meter hög, t.o.m kanske lite högre. Den är fantastisk. Har inte sett en sån mastodontstor björk tidigare. En upplevelse!
Hej Aune,
Roligt att höra att informationen var till nytta för dig.
Hälsningar Skogskunskap
Mycket intressant information att läsa. Man ser verkligen att problemet inte är olösligt.
Hej Myra,
Vårt tips är att du tar kontakt med Johan Sonesson på Skogforsk i den här frågan. Lycka till!
Hej Jan,
Inom södra Sverige varierar kostnaden för skogsvård en hel del. Generellt sett har Götaland högre kostnader än Svealand, men det är nog mer korrekt att dra slutsatsen att skogsvårdskostnaderna ökar med ökad bonitet. Ser man specifikt till röjning så var kostnaden på egen skog 2949 kr per ha för 2022, men jämför man med kostnaden för röjning på annans skog så var den betydligt högre 4250 kr per ha. Detta är troligen en effekt av att de större skogsägarna röjer tidigare än den genomsnittlige enskilde skogsägaren. Variationen för båda dessa medelvärden är och har alltid varit rätt stor som en effekt av olika förutsättningar för de svarande. Med dagens inflationsläge får man förvänta sig att årets kostnader för röjning är högre än fjolårets.
Hej Bernt,
Hamnar du mitt emellan två bokstäver kan du ta del av tipsen från båda bokstäverna.